947 otrok, 161 staršev in 180 starejših na brezplačnih letovanjih in taborih Karitas

Smo v poletnih mesecih, pred nami so dopusti na morju, v hribih …  Tudi letos se Karitas osredotoča na pomoč socialno ogroženim skupinam s široko paleto letovanj in taborov. Ti programi omogočajo otrokom, mladostnikom, družinam in starejšim, da ne samo uživajo v družbi drugih, temveč tudi okrepijo svoje zdravje, izboljšajo kondicijo, razvijejo nove socialne veščine ter naberejo moči za vse izzive, ki jih prinaša vsakdanje življenje. V 2024 Karitas organizira 15 različnih programov letovanj in taborov, ki bodo vključili 1294 udeležencev iz vse Slovenije od tega 947 otrok, 161 staršev in 180 starejših. Dejavnosti se večinoma izvajajo v Portorožu, v Soči in na Rakitni ter na drugih lokacijah po Sloveniji. V programe je vključenih več kot 280 animatorjev prostovoljcev, ki se za svoje prostovoljno delo pripravljajo na več izobraževanjih v spomladanskem času.

Letovanja otrok iz socialno ogroženih družin

Programi letovanj in taborov Karitas pokrivajo širok spekter potreb in skupin ter potekajo od začetka maja do konca oktobra. Največja projekta letovanj so Počitnice Biserov in Mavrične počitnice, ki poleti potekajo v Portorožu in vključijo več kot 350 socialno ogroženih otrok.  Program spodbuja druženje, igro, pogovor in predvsem obilo zabavnih trenutkov s sovrstniki. Otroci uživajo v kopanju v morju in marsikdo od njih se nauči tudi plavati. Program vključuje tudi igre in kreativne delavnice, ki so namenjene socializaciji otrok.

Otroci, ki se udeležujejo programov Karitas, prihajajo iz različnih okolij in se soočajo z mnogimi izzivi, kot so tragične izgube, nasilje, alkoholizem v družini, ločitve, bolezni in psihične težave staršev. Karitas jih spremlja skozi vse leto z različnimi programi, ki se izvajajo v okviru škofijskih in župnijskih Karitas, kar omogoča dolgoročno podporo prilagojeno njihovim potrebam. Med udeleženci so tudi otroci iz materialno revnih družin. Ta raznolikost je dragocena, saj otroci spoznavajo različne življenjske situacije, razvijajo empatijo in razumevanje. Učijo se drug od drugega, delijo izkušnje, rastejo in pridobivajo sočutje. Programi Karitas nudijo varno in podporno okolje, kjer se otroci sprostijo, naučijo novih stvari ter se počutijo vključene in cenjene.

Timotej Klemenčič, voditelj prvega tedna letovanja Počitnic Biserov: »Po začetni nervozi in pričakovanju otrok smo v letošnje Bisere že konkretno zaplavali. Otroci uživajo v vodi, se pustijo razvajati z dobrotami izpod rok naše tehnične ekipe. In pridno delajo darilca za starše in svoje skrite prijatelje.«

Drug pomemben del letovanj poteka v domu Karitas v Soči, kjer potekajo počitnice otrok iz programa Popoldan na cesti in so namenjene otrokom z učnimi in vzgojnimi težavami ter iz programa Posvojitev na razdaljo za otroke iz socialno šibkih družin. Otroci čas preživljajo v naravi ob reki Soči. Poseben poudarek je namenjen otrokom s posebnimi potrebami. V Soči tradicionalno letujejo tudi osebe z motnjami v duševnem ali telesnem razvoju. »Za nas, je izjemno pomembno, da imamo priložnost letovati in preživljati prosti čas z vrstniki in prijatelji.« udeleženec letovanja.              
Manjša letovanja za specifične skupine otrok in družin potekajo tudi v koči Mlade Karitas na Rakitni. Manjši tabori potekajo tudi na različnih lokacijah po Sloveniji v organizaciji škofijskih Karitas. V juniju je na Slovensko obalo prišlo tudi 40 otrok v spremstvu sodelavcev in prostovoljcev iz Ukrajine.

Mladi prostovoljci

Na letovanjih bodo za dobro počutje udeležencev skrbeli predani prostovoljci animatorji, ki jih bodo spremljali pri družabnih, športnih in drugih raznovrstnih aktivnostih. Letos bo pri izvedbi počitniških programov Karitas sodelovalo kar 280 prostovoljcev animatorjev, ki bodo s svojo nesebično pomočjo in zavezanostjo omogočili izvajanje obsežnih in kakovostnih programov. Brez njihove podpore bi bilo to nepredstavljivo.

 »Veseli smo, da nas tudi letos podpira 280 prostovoljcev in prostovoljk – animatorjev, ki bodo s svojo zagnanostjo in predanostjo omogočili izvajanje vsebinsko raznovrstnih programov.« poudarja Luka Oven, ki na nacionalni ravni koordinira delo youngCaritas, posebnega področja v okviru Karitas, ki se posveča motiviranju mladih za prostovoljstvo.

Letovanje socialno ogroženih družin

Tekom poletja se v Portorožu letovanj družin udeleži 161 socialno ogroženih staršev in 160 otrok iz vse Slovenije. Družine, ki se soočajo s socialnimi izzivi, imajo možnost preživeti kakovosten čas skupaj v Sončni hiši v Portorožu ali v Soči, kjer je poudarek na druženju, ustvarjalnih delavnicah in skupno preživetem prostem času družine. »Starše v tednu želimo opolnomočiti, jim dvigniti samozavest in samospoštovanje, jim pokazati kako postaviti meje, kako poskrbeti zase, saj bodo le tako srečni starši svojim otrokom.« Alenka Petek, strokovna delavka na Škofijski karitas Ljubljana

Letovanje socialno ogroženih starejših

Posebna letovanja, ki jih izvajajo v spomladanskem in jesenskem času so namenjena starejšim ter omogočajo aktivno preživljanje prostega časa, druženje, sprehodi in sprostitev. Več kot 180 socialno ogroženih starejših bo imelo letos možnost uživanja v teh programih. »V svojih osemdesetih letih sem doživel že marsikaj, povabilo na morje pa je bilo prvič in prav posebno presenečenje. Zame je bilo to enkratno doživetje, kljub še hladnemu morju, smo se veliko pogovarjali, odšli  v bazen, se smejali.« udeleženec letovanja starejših.

»Hvaležni smo največjima financerjema Fundaciji za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij ter Ustanovi Radia 1- Fundacija preprosto blizu, ki omogočata izvedbo letovanj in taborov. Za otroke je to nepozaben teden. Lepi spomini in prijateljstva jih spremljajo še preko celega leta.« je povedal  Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas.

Počitnice so priložnost, da so otroci, starši in starejši lahko v stisku s sovrstniki, animatorji prostovoljci in strokovnimi delavci in se za nekdaj dni odmaknejo od svojih stisk od doma.

Peter Tomažič
generalni tajnik Slovenske karitas

Dodatne informacije:

Mojca Kepic, [email protected], 01 300 59 60/69