Slovenija bo sprejela na rehabilitacijo skupino ranjenih palestinskih otrok v sodelovanju s Karitas in Fundacijo Danila Türka

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je danes sklenilo pogodbo s Slovensko Karitas za izvedbo projekta rehabilitacije ranjenih palestinskih otrok v Sloveniji in humanitarne pomoči v Gazi. V okviru projekta bo v sodelovanju s Fundacijo Danila Türka potekala tudi zdravstvena in psihosocialna rehabilitacija žrtev vojne v Gazi.

Slovenska karitas, strateški partner Ministrstva za zunanje in evropske zadeve na področju mednarodne humanitarne pomoči, je v sodelovanju s Fundacijo Danila Türka pripravila projekt zdravstvene rehabilitacije za 8 do 10 težko ranjenih otrok iz Gaze.Ranjeni otroci katerih število se še zmeraj povečuje, bodo prejeli intenzivno zdravljenje, vključno z operacijami, rehabilitacijo, protezami in drugimi sofisticiranimi medicinskimi pripomočki v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Republike Slovenije  Soča (URI) in po potrebi v drugih zdravstvenih ustanovah v Sloveniji.

V Gazi zaradi hudega pomanjkanja hrane in lakote trpi več kot 1,1 milijona prebivalcev, od tega je večina otrok, ki so na robu preživetja. V okviru projekta bo zato poleg rehabilitacije otrok v Sloveniji skoraj 1000 najbolj ranljivih notranje razseljenih družin prejelo finančno podporo. S tem bomo preskrbeli več kot 5000 prebivalcev Gaze, ki si bodo lahko kupili hrano in druge nujne življenjske potrebščine.

Projekt podpira Vlada RS s sredstvi v višini 700.000 evrov.

Children in Gaza City, Gaza…Credit: Katie Orlinsky/Caritas 2010

Slovenska karitas zbira dodatna sredstva za pomoč otrokom v Gazi. Približno polovica od 2,3 milijona prebivalcev Gaze, so otroci. Od oktobra 2023 živijo pod nenehnim bombardiranjem. Številni so morali zapustiti dom in živijo v začasnih zatočiščih. Potrebujejo pomoč s hrano, čisto vodo in zdravstveno oskrbo. Na terenu jem pomaga lokalna Karitas, ki deluje znotraj Gaze.

Darujete lahko na:
Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Sklic: SI00 864
Namen: Otroci Gaza
Pomagate lahko tudi s poslanim SMS sporočilom CLOVEK5 in CLOVEK10 na 1919 in prispevate 5 ali 10 EUR.

Iz srca hvala!

Peter Tomažič

generalni tajnik Slovenske karitas

Več informacij: [email protected], 031 344 481   

Mnenja izražena v prispevku so mnenja Slovenske karitas, in ne predstavljajo uradnih stališč Vlade Republike Slovenije in Ministrstva za zunanje in evropske zadeve RS.