Slovenija bo sprejela na rehabilitacijo skupino ranjenih palestinskih otrok v sodelovanju s Karitas in Fundacijo Danila Türka

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je danes sklenilo pogodbo s Slovensko Karitas za izvedbo projekta rehabilitacije ranjenih palestinskih otrok v Sloveniji in humanitarne pomoči v Gazi. V okviru projekta bo v sodelovanju s Fundacijo Danila Türka potekala tudi zdravstvena in psihosocialna rehabilitacija žrtev vojne v Gazi.

Slovenska karitas, strateški partner Ministrstva za zunanje in evropske zadeve na področju mednarodne humanitarne pomoči, je v sodelovanju s Fundacijo Danila Türka pripravila projekt zdravstvene rehabilitacije za 8 do 10 težko ranjenih otrok iz Gaze.Ranjeni otroci katerih število se še zmeraj povečuje, bodo prejeli intenzivno zdravljenje, vključno z operacijami, rehabilitacijo, protezami in drugimi sofisticiranimi medicinskimi pripomočki v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Republike Slovenije  Soča (URI) in po potrebi v drugih zdravstvenih ustanovah v Sloveniji.

V Gazi zaradi hudega pomanjkanja hrane in lakote trpi več kot 1,1 milijona prebivalcev, od tega je večina otrok, ki so na robu preživetja. V okviru projekta bo zato poleg rehabilitacije otrok v Sloveniji skoraj 1000 najbolj ranljivih notranje razseljenih družin prejelo finančno podporo.S tem bomo preskrbeli več kot 5000 prebivalcev Gaze, ki si bodo lahko kupili hrano in druge nujne življenjske potrebščine.

Projekt podpira Vlada RS s sredstvi v višini 700.000 evrov.

Children in Gaza City, Gaza…Credit: Katie Orlinsky/Caritas 2010

Približno polovica od 2,3 milijona prebivalcev Gaze, so otroci. Od oktobra 2023 živijo pod nenehnim bombardiranjem. Številni so morali zapustiti dom in živijo v začasnih zatočiščih. Potrebujejo pomoč s hrano, čisto vodo ali medicinsko pomoč. Slovenska Karitas zbira sredstva za pomoč otrokom v Gazi, ki jim pomaga v sodelovanju z lokalno Karitas, ki že več kot 25 let deluje znotraj gaze.

Darujete lahko na:
Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Sklic: SI00 864
Namen: Otroci Gaza
Pomagate lahko tudi s poslanim SMS sporočilom CLOVEK5 in CLOVEK10 na 1919 in prispevate 5 ali 10 EUR.
Darujete lahko tudi preko QR kode. HVALA!

Iz srca hvala za solidarnost!

Peter Tomažič

generalni tajnik Slovenske karitas

Več informacij: [email protected], 031 344 481   

Mnenja izražena v prispevku so mnenja Slovenske karitas, in ne predstavljajo uradnih stališč Vlade Republike Slovenije in Ministrstva za zunanje in evropske zadeve RS.