Slovenska karitas zbira sredstva za pomoč ob katastrofalnih poplavah v Srednji Evropi

V teh dneh so Poljsko, Češko, Slovaško, Avstrijo in Romunijo prizadele katastrofalne poplave. Mnogo ljudi je bilo že evakuiranih, številni domovi družin in posameznikov so poplavljeni ali v celoti uničeni. Najhujše še prihaja v prihodnjih dneh. Svež je še spomin na lanskoletne uničujoče poplave v Sloveniji in tudi na veliko solidarnost, ki so jo prejeli na Slovenski karitas tudi iz organizacij mreže Karitas v Evropi v višini skoraj 1,5 milijona evrov in z več kot 440 razvlaževalci prostorov. Med njimi je Karitas prav največjo pomoč prejela iz večina držav, ki so sedaj žrtve poplav v Srednji Evropi. Te solidarnosti na Slovenski karitas ne bodo nikoli pozabili.  Da bi vsaj malo omilili stiske prizadetih ob poplavah in hkrati izrazili solidarnost nazaj v te države, Slovenska karitas začenja z akcijo zbiranja sredstev za pomoč ob poplavah v Srednji Evropi.

Sodelavci Karitas na Poljskem, Češkem, Slovaškem, v Avstriji in Romuniji so na terenu in bodo prizadetim gospodinjstvom najprej pomagali z osnovnim potrebščinami, čiščenjem, razvlaževalci prostorov, nato pa pri obnovi domov in s psihosocialno podporo prizadetim.  Vabljeni k solidarnosti.

Sredstva za pomoč lahko darujete na:

Slovensko karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Koda namena: CHAR
Namen: POPLAVE SREDNJA EVROPA
Sklic: SI00 876

Prispevate lahko tudi s poslanim SMS sporočilom KARITAS5 na 1919 in prispevate 5 EUR ali KARITAS10 na 1919 in prispevate 10 EUR. Iskrena hvala za vsak dar!

Pomoč, ki smo jo bili ob lanskih poplavah v Sloveniji deležni s strani organizacij Karitas v Evropi:

Skupna pomoč iz tujine poplavljenim v Sloveniji je bila skoraj 1,5 milijona evrov finančnih sredstev ter v obliki materialnih osnovnih potrebščin ter s 447 razvlaževalci prostorov.

S strani Karitas Poljske je Slovenska karitas prejela 33 palet humanitarne materialne pomoči z vojaškim letalom in 1,2 milijona evrov finančne pomoči za obnovo poplavljenih domov in psihosocialno pomoč prizadetim gospodinjstvom.S strani Karitas Avstrije 30.000 evrov finančne pomoči za nakup razvlaževalcev domov in trgovinske bone za osnovne potrebščine. Karitas Češke je zagotovila 135 razvlaževalcev prostorov, ki so jih pripeljali  Slovenijo njihovi sodelavci ter donirali 15.000 evrov. Karitas Slovaške je za pomoč darovala 3.000 evrov. Večjo finančno pomoč in pomoč z razvlaževalci so darovale tudi Karitas Nemčije, Madžarske, Italije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije in Bolgarije.

Hvala za solidarnost!

Peter Tomažič
generalni tajnik Slovenske karitas

Več informacij:  [email protected] , 031 344 481