Slovenska karitas je že namenila 10.000 evrov za pomoč prizadetim ob katastrofalnih poplavah v Bosni in Hercegovini in začenja z akcijo zbiranja sredstev

Bosno in Hercegovino so danes ponoči prizadele katastrofalne poplave. Najbolj so prizadeta območja krajev Jablanica, Hadžići, Konjic, Kiseljak, in Fojnica. Poteka evakuacija najbolj ogroženih. Mnogi ljudje so poškodovani, nekateri so žal izgubili življenje. Številni domovi družin in posameznikov so poplavljeni ali v celoti uničeni. Nekateri kraji, kot je Jablanica, so odrezani od sveta. Sodelavci Karitas v Bosni in Hercegovini se organizirajo za razdeljevanje prve pomoči s poplavami prizadetim ljudem. Slovenska karitas je za prvo pomoč že namenila 10.000 evrov Karitas BiH in začenja z akcijo zbiranja sredstev za pomoč prizadetim ob katastrofalnih poplavah v Bosni in Hercegovini.

»Zelo smo hvaležni za vaš hiter odziv in pomoč. Veliko nam pomeni. Situacija v prizadetih območjih s poplavami je namreč zelo težka in ljudje potrebujejo hitro pomoč. S pomočjo naših partnerjev in velikodušnih donatorjev želimo predvsem pomagati tistim, ki so izgubili vse,«  je dejal g. Tomo Knežević, direktor Karitas Bosne in Hercegovine, ob klicu s strani Slovenske karitas, da ji bo nakazala prvih 10.000 evrov za hitro pomoč prizadetem.

»Caritas Bosne in Hercegovine se v tem trenutku organizira skupaj s sodelavci in prostovoljci  svojih škofijskih Karitas, da bodo na terenu s poplavami prizadetim gospodinjstvom, ki  so utrpele materialno škodo in izgubile osnovna sredstva za življenje, pomagala takoj z razdeljevanjem hrane, higienskih paketov in drugimi osnovnimi potrebščinami ter ko odteče voda z razvlažavlci prostorov. Ob tem se bo Karitas BiH za nujno pomoč povezala in sodelovala tudi z lokalno civilno zaščito in drugimi organizacijami, ki bodo pomagale na terenu. V nadaljevanju bo Karitas BiH  prizadetim gospodinjstvom pomagala s finančno pomočjo pri obnovi poplavljenih domov, vključno z nakupom osnovnega pohištva in gradbenega materiala. Ta podpora bo prilagojena posebnim potrebam vsakega gospodinjstva, da se omogoči hitrejša obnova in vrnitev v normalne življenjske razmere. Karitas bo nudila tudi psihosocialno pomoč prizadetim družinam,« so Slovenski karitas danes še sporočili s strani Caritas BiH.

Slovenska karitas prosi za solidarnost s prizadetimi ljudmi v Bosni in Hercegovini, ki so izgubili vse. Sredstva za pomoč lahko darujete na:

Slovensko karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Koda namena: CHAR
Namen: POPLAVE BIH
Sklic: SI00 890

Prispevate lahko tudi s poslanim SMS sporočilom KARITAS5 na 1919 in prispevate 5 EUR ali KARITAS10 na 1919 in prispevate 10 EUR. Iskrena hvala za vsak dar!

Prosimo vas za objavo.

Hvala in lep pozdrav!

Peter Tomažič
generalni tajnik Slovenske karitas

Več informacij:  [email protected] , 031 344 481