50 otrok iz Ukrajine si je na letovanju v Sloveniji za kratek čas oddahnilo od stisk vojne

Slovenska karitas je za humanitarno pomoč prizadetim z vojno v Ukrajini do sedaj zbrala in posredovala 4,9 mio evrov, od posameznikov in podjetij je zbrala 3,2 mio evrov pomoči, preko humanitarnega strateškega partnerstva z Ministrstvom za zunanje in evropske zadeve RS, pa je realizirala od leta 2023 dalje 1,7 mio evrov pomoči. Pomoč je obsegala pakete s hrano, higienskimi in drugimi življenjskimi potrebščinami, večnamensko denarno pomoč, peči in nakup drv za ogrevanje, medicinski material za bolnišnice, izgradnja doma za rehabilitacijo invalidnih otrok in mladih, obnovo poškodovanih stanovanjskih hiš in podporo aktivnostim in kapacitetam za psihosocialno pomoč v Ukrajini, kot tudi letovanja za Ukrajinske otroke v Sloveniji.

V treh letih je Slovenska karitas organizirala skupaj že pet letovanj za skupaj 220 ukrajinskih otrok v Sloveniji, dve letovanji je financiralo Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve RS. Zadnje je potekalo v času od 22. septembra do 3. oktobra 2024 v Strunjanu, ki se ga je udeležilo 50 otrok iz regije Hmelnitski. Ob tem so se vsaj za nekaj časa odpočili od alarmov, raket, vsega stresa in žalosti, ki ju v njihova življenja prinaša vojna in bodo lahko okrepljeni odšli nazaj v svojo domovino.

Na tiskovni konferenci ob zaključku letovanja v Strunjanu, je 11-letni Nazarii povedal: »Ko je umrl moj oče v vojni, sem bil tako zelo žalosten. Na teh čudovitih počitnicah v Sloveniji sem si nabral novih moči. Hvala Slovenija za vašo podporo.«

Slovenska karitas nadaljuje z zbiranjem pomoči za Ukrajino, kjer je pokritih le šestdeset odstotkov humanitarnih potreb, zima pa je pred vrati in tako še večje stiske ljudi v Ukrajini, ki nas prosijo za pomoč. Vabimo vas k solidarnosti. Darujete lahko na: 

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana 

TRR: SI56 0214 0001 5556 761 

Namen: Pomoč Ukrajini

Sklic: SI00 870

BIC banke: LJBASI2X

Koda namena: CHAR

Prispevek v višini 5 EUR ali 10 EUR je mogoče posredovati s SMS sporočilom UKRAJINA5 in UKRAJINA10 na 1919.

Slovenska karitas se z srca zahvaljuje vsem za vso izraženo solidarnost, sočutje in pomoč!

Peter Tomažič

generalni tajnik Slovenske karitas

Več informacij: [email protected], 031 344 481   

Mnenja izražena v prispevku so mnenja Slovenske karitas, in ne predstavljajo uradnih stališč Vlade Republike Slovenije in Ministrstva za zunanje in evropske zadeve RS.