Slovenska karitas zbrala 30.000 evrov za pomoč poplavljenim v BiH in nadaljuje z zbiranjem sredstev ter materialne pomoči v poslovalnicah Mercator

Slovenska karitas je do danes zbrala dobrih 30.000 EUR  za pomoč poplavljenim v Bosni in Hercegovini. 10.000 EUR je za prvo pomoč prizadetim že nakazala Karitas BiH, ki bo s temi sredstvi kupila in razdelila prizadetim pakete s konzervirano hrano in higienske potrebščine. Nadalje zbrana sredstva bodo nakazana v tem tednu.

V torek, 8.10.2024, Karitas začenja zbirati materialno pomoč v trgovskih centrih Mercator  po vsej Sloveniji. V posebej označenih košarah se bo zbirala hrana in higienskih pripomočki do 1. decembra 2024. Zbiranje bo potekalo v 70 poslovalnicah, in sicer v vseh supermarketih in hipermarketih Mercator. Slovenska karitas nadaljuje tudi z zbiranjem finančnih sredstev.

Slovenska karitas še naprej prosi tudi za finančna sredstva, ker bodo prizadeti s poplavami potrebovali dolgotrajno pomoč:

TRR: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana

TRR: SI56 0214 0001 5556 761

Koda namena: CHAR

Namen: POPLAVE BIH

Sklic: SI00 890

Prispeva se lahko tudi s poslanim SMS sporočilom KARITAS5 na 1919 in prispevate 5 EUR ali KARITAS10 na 1919 in prispevate 10 EUR. Iskrena hvala za vsak dar!

Kaj se zbira v trgovinah Mercator?

Karitas Bosne in Hercegovine je sporočila, da najbolj potrebujejo sledeče izdelke:

Konzervirana in trajna hrana: fižol s klobasami, piščančja in goveja obara, sardine v olju, tuna v olju ali slanici, različne paštete (jetrna, piščančja, puranja), ragu z mesom in zelenjavo.

Suha hrana in prehranska dopolnila: juhe v vrečki (goveja, piščančja, zelenjavna), riž, testenine (špageti, makaroni), pšenični zdrob, otroška hrana (kašice ali mlečni izdelki), mešanica zelenjavnih začimb – vegeta.

Osnovni družinski higienski paket: toaletni papir, milo, šampon, zobna pasta, zobna ščetka, deodorant vlažni robčki, robčki brisača detergent za perilo higienski vložki otroški šampon ali milo plenice za dojenčke pena za britje britvice razkužilo za roke. Priporočamo se tudi za večje donacije podjetij, ki imajo na voljo te izdelke. V primeru, da bomo zbirali še kaj širše materialno pomoč, bo Slovenska karitas  javnost obvestila preko medijev.

Vso zbrano materialno pomoč bo Slovenska karitas posredovala Karitas v Bosni in Hercegovini, ki jo bo skupaj s sodelavci Škofijskih karitas Sarajevo in Mostar, razdelila najbolj ranljivim s poplavami prizadetim ljudem oz. družinam. Ob tem se bo Karitas BiH za nujno pomoč povezala in sodelovala tudi z lokalno civilno zaščito in drugimi organizacijami, ki bodo pomagale na terenu. V nadaljevanju bo Karitas BiH prizadetim gospodinjstvom pomagala s finančno pomočjo pri obnovi poplavljenih domov, vključno z nakupom osnovnega pohištva in gradbenega materiala. Ta podpora bo prilagojena posebnim potrebam vsakega gospodinjstva, da se omogoči hitrejša obnova in vrnitev v normalne življenjske razmere. Karitas bo ves čas nudila tudi psihosocialno pomoč prizadetim družinam.

Hvala za objavo in lep pozdrav,

Peter Tomažič

Generalni tajnik Slovenske karitas

Več informacij:  [email protected] , 031 344 481